Małopolski Festiwal Smaku 2024 w Wieliczce! Kokotów przed Chorągwicą, najlepsze dania i produkty regionalne
Małopolski Festiwal Smaku 2024 odbył się w niedzielę 8 września w Wieliczce. Przed Solnym Miastem powstało miasteczko regionalne, a z całej Małopolski przybyli tu producenci lokalnych produktów spożywczych i kosmetycznych. Organizatorem wydarzenia był Urząd Marszałkowski. Wszystkich przywitał marszałek Łukasz Smółka, dziękując wystawcom i łącząc się w radości z wszystkimi, którzy przez cały dzień licznie tu przychodzili. Powitanie połączył z poseł Urszulą Rusecką, burmistrzem Rafałem Ślęczką, oraz przybyłymi przedstawicielami wielickiego samorządu. wszyscy podkreślali, jak ważne jest podtrzymywanie lokalnych tradycji oraz prezentacja produktów naszych, regionalnych firm.
Warto podkreślić, że wszystkie prezentowane tu dania i wyroby oparte były na tradycyjnych recepturach, jakie stosowano u nas od wieków. Można było nauczyć się je przygotowywać własnoręcznie. Był quiz wiedzy o Małopolsce z losowaniem Nagród oraz zbiórka charytatywna a także degustacje, przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z Powiatu Wielickiego. Pokazy gotowania Andrzeja Polana cieszyły się wielkim zainteresowaniem, do degustacji owoców jego pracy ustawiały się kolejki. Wszyscy wystawcy przygotowali na konkurs swoje pokazowe dania i produkty.
KGW z Przebieczan zorganizowało ponadto pokazy przygotowania ogórków do kiszenia oraz wykonania własnej lemoniady. Po południu ogłoszono wyniki konkursu, to dopiero były emocje!
Zaczęto od wyróżnień, otrzymały je KGW: Przebieczany, Sułków, Osiedle Kościuszki. Pierwsze miejsce zdobyło KGW Kokotów, radość była wielka! Ich danie, kura bez pierza, czyli jak się dowiedzieliśmy: kura pieczona i faszerowana, zdobył serca jury. Drugie miejsce zajęły Panie z Chorągwicy a trzecie z Golkowic. Nagrodzeni zostali także lokalni producenci m.in. za barszcz na zakwasie odnawianym od 85 lat, sok jabłkowy z dodatkiem aronii oraz szynkę „z zagrody”. Warto dodać, że wśród lokalnych producentów nasz powiat reprezentowała Firma Gawor – wędliny z Podstolic, którzy otrzymali wyróżnienie za kiełbasę piaszczańską mającą recepturę i tradycję sięgającą czasów króla Kazimierza Wielkiego, dla którego, by móc nadal sprzedawać swe wyroby w Krakowie, musieli przemycić przez strzeżone bramy miasta dwumetrowej długości wędlinę. Udało się! Dostarczyli ją w dwumetrowym, wydrążonym kiju. Były też lody od Lolly Polly. Po tak emocjonującym finale tegorocznego Małopolskiego Festiwalu Smaku 2024 wystąpił Zespół Megitza. Pogoda była przepiękna, dla przybyłych przygotowano regionalne stoły, ale i leżaki. W przyszłym roku Małopolski festiwal Smaku odbędzie się w kolejnym miejscu naszego regionu.